29 Eylül 2007 Cumartesi

Double Decker Mud Cake


Hayatımda hiç mixer kullanmadan kek, pandispanya vb. yapmadığım için yapım aşaması bana bir hayli garip geldi. Hatta pişirmek üzere fırına koyduğum zaman bile çok emin değildim doğru düzgün bir şey çıkacağına. Tek umudum içine konan onca çikolatanın varlığıydı. Ama bütün şüphelerimin aksine olağanüstü lezzette ve hafiflikte bir tat ile karşılaştım. İkinci yapışımda kesinlikle görüntüsü açısından da daha güzel bir mud cake çıkacak ortaya. Fotoğraf çok içime sinmese de bu seferlik böyle olsun.

Her ne kadar ismi "iki katlı çamur kek "olarak geçse de tarifi uyguladığım kitapta, aslında 4 katlı ve iki renkli bir kek bu.

İki adet 20 cm'lik kelepçeli kalıba ihtiyacımız var. Ya da bir renk pişirilip, diğeri hamur halde bekleyebilir 50 dakika kadar.


Gerekli malzemeler:


250 gr. tereyağ ( bence 200 gr. yeterli)


150 gr. beyaz çikolata


2 cups pudra şekeri


1 cup süt


1 1/2 cup un


1/2 cup kek un


1 çay kaşığı vanilya esansı


2 yumurta


2 çorba kaşığı kakao


150 gr. sütlü çikolata


1 kutu (200ml.) krema


Verilen tarifte çikolata miktarları bir hayli fazla sütlü çikolata (600 gr.) kullanılıyor. O kadar çikolata komasına kimseyi sokmanın gereği olmadığını düşünerek 160 gr.'da karar kıldım ben, gayet de iyiydi tadı.

Tereyağ, beyaz çikolata, şeker ve sütü ısıya dayanıklı bir kaba koyup kaynama noktasına ulaşmadan ısınacak ve eriyecek şekilde ocağın üzerinde eritip karıştırıyoruz. Tüm malzeme krema kıvamına gelince başka bir kaba alıp, ılınmasını bekliyoruz 15 dakika kadar.


Elenmiş unu ılınmaya başlayan karışıma ilave ediyoruz. Vanilya esansı ve yumurtaları da ekleyip bir spatula yardımıyla hepsini birbirine karıştırıp homojen bir kıvam almasını sağlıyoruz.


Elde ettiğimiz karışımın yarısını kelepçeli kalıbımıza döküyoruz. Geri kalan kek hamuruna da 2 kaşık kakaoyu ilave edip diğer kalıba döküyoruz. Düşük ısıda ısıttığımız fırında (140 C yeterli) 50 dakika pişiriyoruz.


Kekler pişerken sütlü çikolataları krema ile karıştırıp ocak üzerinde eritiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.


Kekler pişince her iki keki de enlemesine ikiye kesip, Erittiğimiz ve soğuttuğumuz sütlü çikolata sosundan aralarına sürüyoruz. En alt kat beyaz kek, çikolata sosu, kakaolu kek, çikolata sosu şeklinde aynı sırayı takip edip 4 katlı çamur kekimizi oluşturuyoruz. Artan çikolata sosunu da en üste ilave edip kekimizi tamamlıyoruz. Kesinlikle ertesi güne kalınca daha güzel oluyor. Çok yoğun çikolatalı ve çok lezzetli bir kek, tavsiye ediyorum. Herkese güzel haftasonları.