13 Ağustos 2007 Pazartesi

Mars Bar Cheesecake

The Australian Women's Weekly'nin "Wicked Sweet Indulgences" adlı kitabının baş döndürücü lezzetlerinden biri bu cheesecake. 114 sayfalık kitabın içinde beni cezbetmeyen bir tek tarif bile yok. Bu cheseecake ile ilgili birkaç uyarım olabilir yapım ve yiyim aşaması ile ilgili olarak. Yapılışında, dağınığı ve bulaşığı bol bir cheesecake. Neredeyse her bir aşama için farklı bir kap gerekiyor. Mutfakta dağınık çalışmayı hiç sevmeyen, kirlettiğim kabı hemen yıkayıp kaldıran ben için biraz sıkıntı yarattı bu durum. Neyse ki yapım aşaması biraz teferruatlı da olsa 20 dakika içinde cheesecake'in tamamı bitmiş oluyor. Yiyim aşamasına gelince, o kadar lezzetli ki bir dilimle yetinemeyebilirsiniz. İradeli olmakta fayda var.

Malzemeler ve yapılışı:

250 gr. kakaolu bisküvi

150 gr. eritilmiş tereyağ

2 çorba kaşığı esmer şeker

20 gr. tereyağ (ayrıca)

300 ml. krema

50 gr. sütlü çikolata (ben bitter'den vazgeçemem)

3 çay kaşığı toz jelatin

60ml. (1/4 cup) su

500 gr. labne (Pınar'ın light labnesini kullanıyorum)

1/2 cup (110gr.) pudra şekeri

3 paket Mars bar (3 x 60 gr.)


* 250 gr. kakaolu bisküviyi rondodan geçirip un haline getirin. 150gr. eritilmiş tereyağını da rondonun içine ilave edip bisküvi ununa karışmasını sağlayın.

* 20 cm.lik kelepçeli kalıbın altına pişirme kağıdı yerleştirip, bisküvi karışımını kabın tabanına ve kenarlarına döşeyin (kenarlarındaki yükseklik yaklaşık 3 cm. civarında oluyor), 30 dakika buzdolabında bekletin.

* Esmer şeker, 20gr.'lık tereyağ ve 2 çorba kaşığı kremayı küçük bir kapta kısık ateşte şeker eriyip kremanın rengi karamel rengini alana dek kaynatmadan iyice ısıtın ve bir kenarda soğumaya bırakın.
* Ayrı bir kapta çikolata ile 2 çorba kaşığı kremayı erittip soğumaya bırakın.

* Toz jelatine suyu ilave edip kısık ateşte ısıtın (kaynatmayın). 5 dakika kadar bu kabı da soğumaya bırakın.

* Labne peynir ve pudra şekerini mixer ile birbirine yedirin.

* Ayrı bir kapta kremayı kabarıp yumuşak bir kıvam alana dek mixer ile karıştırın.

* Labneli karışım, çırpılmış krema, soğuyan jelatini hepsini birbirine karıştırın. İnce dilimlere kestiğiniz, Mars barları karışıma ilave edin.

* Buzdolabından bisküvi tabanını çıkarıp, labneli karışımın yarısını tabanın içine pay edin. Hazırlayıp, soğumaya bıraktığımız karamel karışımının yarısını labneli karışımın üzerine ince şeritler halinde gezdirin. Aynı şekilde çikolatalı karışımın da yarısını ince şeritler halinde labneli karışımın üzerine döküp bir kürdan yardımı ile mermer efekti verin. (Çok fazla karıştırmayın, görüntü bozulur.)

* Geri kalan labne karışımını da ilave edip aynı karamel, çikolata işlemini bir kez daha uygulayın.

* Cheeseceke'i önce 2 saat kadar deepfreeze'e kaldırıp daha sonra buzdolabı kısmına indirin. En az 3 saat sonra yenilebilecek lezzete ulaşacaktır.

* Her cheesecake'te olduğu gibi 1 gün buzdolabında bekletilirse lezzetine lezzet katılacaktır.