6 Ağustos 2007 Pazartesi

Kurabiye

"Chocolate Chip Cookie" Amerikalılar'ın klasik kurabiyeleri. Pişirme zamanına bağlı olarak yumuşak ya da kıtır kıtır olması sağlanabiliyor. En makbul şekli, dışının kıtır kıtır, içinin yumuşak olması. Bunun için de 160 derecede ısıtılmış fırında 8 dakikadan fazla tutmamak gerekiyor.
Malzemeler: 1 yumurta, 3/4 cup esmer şeker, 3/4 cup toz şeker, 2 1/2 cup un, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz, az miktarda vanilya esansı, 1 cup yumuşak tereyağ, 1/2 cup damla çikolata.

Yumurta, tereyağ, şekerler, mixer ile krema kıvamı alana dek karıştırılır (yaklaşık 3-4 dakika). Daha sonra kuru malzemeler eklenerek (un, karbonat, vanilya) yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Damla çikolata hamura ilave edildikten sonra çok fazla yoğurulmaması gerekir ki çikolatalar tane tane görünümünü kaybetmesin. 160 derecede ısıtılmış fırında 8 dakika pişirilir. Fırın tepsisinin içinde soğutulur.

Yukarıda fotoğrafı görünen kurabiyeler Chocolate Chip Cookie'lerin aynı malzeme ve ölçüleri ile yapıldı. Tek değişikliği, damla çikolata yerine 2 çorba kaşığı kakao ilavesi. M&M 'in bonbonlarını aynı damla çikolata gibi içine ve üzerine en arka ilave ettim.

Şeftali kurabiyesi
2,5 su brdağı un, 150 gr. yumuşak margarin, 1 yumurta, 1/4 su bardağı pudra şekeri, 1 limon kabuğu rendesi, vanilya, marmelat, gıda boyaları.
Un elenir, ortasına yağ , yumurta, şeker vanilya ve limon kabuğu rendesi konup yoğrulur. Fındıktan az büyük parçalar koparılarak elde yuvarlanır. Pişirme kağıdı ile kaplanmış fırın tepsisinde orta ısıda 10 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkınca, tepsiye değen düz kısımlarına marmelat sürülüp (soğumasını beklemeye gerek yok, ılınmaları yeterli) iki kurabiye birbirine yapıştırılır.
Kırmızı ve sarı gıda boyaları ayrı kaselerde su ile karıştırılır. Yarım su bardağı toz şeker bir tabağa konur. Birbirine yapıştırdığımız kurabiyelerin bir yüzü kırmızı, bir yüzü sarı boyaya batırılıp, daha sonra toz şekerle kaplanıp şeftali görünümü verilir. Servis tabağında yapraklarla süslenir. Renkli boyalarla elma, şeftali, çilek, kiraz, vs. tüm meyvelerin görünümü verilebilir.
Herkese güzel bir hafta dileği ile sevgiler.
Didem